17 Ocak 2015 Cumartesi

Doğu'nun Hikâye Kuramı - Necip Tosun - Büyüyen Ay Yayınları

Doğu'nun Hikâye Kuramı 
Necip Tosun
Büyüyen Ay Yayınları

Ortak bir coğrafyayı, tarihi ve medeniyeti paylaştığımız Doğu toplumlarında hikâyenin zengin bir birikimi ve güçlü bir damarı var. Doğu insanı hikâyeyle inanır, onunla sever, onunla iç içe bir hayat sürer. Hikâyeler, âdeta onun zihnine nakşolunmuştur. Hikmetler, keşifler hikâye formuyla işaretlenmiştir. Dilden dile dolaşan halk hikâyeleri, halkın aşklarını, acılarını, özlemlerini, sevgilerini hikâyelere dökmüş, gelecek kuşaklara böyle aktarmıştır. Hikâyeler, vakanüvislerin göremeyeceği hakikatleri sözün gücüyle kayıt altına almış, insanlığın birikimini yeni bir gerçeklikle ölümsüzleştirmiştir. Gezgin hikâyeciler, âlimler, tasavvuf ehli büyükler hikâye üzerinden bir kültür taşıyıcısı işlevi görmüşlerdir.

  İşte bu çalışmada, büyük bir medeniyetin ve coğrafi bölgenin en temel anlatım biçimlerinden olan "hikâye"nin doğasına değiniliyor; Doğu hikâyesinin yol açıcılarına, göz kamaştırıcı ışıklarına sadece bu toprakları değil dünya edebiyatını da yüzlerce yıldır aydınlatan eşsiz birikime bakılıyor. Anlatı geleneğimizin önemli durakları, yönelim ve açılımları, klasik örneklerinden yola çıkılarak tarihsel serüveni netleştirilmeye çalışılıyor. Hikâyeleriyle tanıdığımız Necip Tosun'dan hikâye geleneğimize bir vefa, özgün bir armağan.

Yazar Hakkında:  1960 Kırıkkale doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Kırıkkale’de tamamladı. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini bitirdi. 1988 yılından beri bir kamu kurumunda görev yapıyor. Ankara’da yaşıyor, evli ve iki çocuk babası. İlk öyküsü “Yangın” 1983 yılında Aylık Dergi’de yayımlandı. Öykü, eleştiri ve sinema yazıları, Mavera, Dergâh, Hece ve Hece Öykü dergilerinde yayımlandı.

Kitap Hakkında Çıkan Haberler:

Radikal Kitap Haberi: Dedikodudan hikâyeye… Ömer Erdem

"Necip Tosun, Doğu’nun Hikâye Kuramı’nda kutsal kitaplardan Mem û Zin’e kadar iz sürmüş."







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder