18 Ocak 2015 Pazar

Counterstream Shakespeare / Shakespeare Akıntıya Karşı Sempozyumu




















Boğaziçi Üniversitesi Edebiyat Kulübü ve Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü 1-2 Nisan 2015 tarihlerinde "Counterstream Shakespeare / Shakespeare Akıntıya Karşı" adlı bir sempozyum gerçekleştirilecek.

Prof. Dr. Talât Sait Halman'a adanmış olan sempozyum Shakespeare'in 450. doğum gününe denk geliyor. Sempozyum, bugüne kadar Shakespeare hakkında tartışılmamış konularda çalışmayı hedefliyor.
İngilizce ve Türkçe olarak düzenlenecek olan sempozyum, Shakespeare üzerine ya da Shakespeare'den yola çıkılarak hazırlanacak her türlü yazılı ve görsel ( dil ve edebiyat, tarih, müzik, sanat, kısa film çalışmaları, kültürel çalışmalar, iletişim, eğitim, kadın çalışmaları, felsefe, antropoloji, psikoloji, sosyoloji ve tiyatro gibi) çalışmalara açık.

1 Şubat 2015’de yayınlanan açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

Boğaziçi Üniversitesi Edebiyat Kulübü ve Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü 1-2 Nisan 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek “Shakespeare Akıntıya Karşı” sempozyumunu sunar.

Shakespeare için bugüne kadar birçok şey yazıldı ve söylendi. Eserleri en çok çevrilen ve sergilenen oyun yazarı olarak bugün hala birçok ülkede tiyatro, müzik, edebiyat, opera, bale gibi sanat dallarında etkisini sürdürmektedir. Biz de, doğumunun 450. yılı sebebiyle kendisini üniversiteler arası bir sempozyum ile yeniden hatırlamak, eserlerini bugüne kadar konuşulanlardan farklı bağlamlarda tartışmak istedik. Organizasyon komitesi, tiyatro, İngilizce, tarih, müzik, sanat, dil ve edebiyat, film çalışmaları, kültürel çalışmalar, iletişim, eğitim, kadın çalışmaları, felsefe, antropoloji, psikoloji, sosyoloji ve tiyatro performansı gibi ilgili alanlardan gelecek her türlü çalışmaya açıktır. Konuya farklı bir bakış sunacak olan, disiplinler arası ve karşılaştırmalı her türlü yazılı ve görsel sunum komite tarafından değerlendirilecektir. Konvansiyonel olmayan, İngilizce ve Türkçe, her türlü makale, sunum ve sergi çalışmaları dikkate alınacaktır. Bunların dışında kalan her türlü alternatif çalışma da teknik detayları belirtilerek teklif olarak sunulabilir.

İşlenecek konular aşağıdaki başlıklardan seçilebilir ancak elbette bunlarla sınırlı değildir;

- Shakespeare ve Millet, Ulusal Kanon
* Kimlik
* Kültür
*Yerel ve ulusal kültür imgeleri
- Shakespeare ve Tarih
- Shakespeare ve Feminizm
- Shakespeare ve Kuir Kuramı
- Shakespeare’in öteki karakterleri
* Soytarılar
* Cadılar
* Fahişeler
* Sarhoşlar
* Mezarcılar
- Shakespeare ve Sahne
* Shakespeare Festivalleri
* Kostüm ve Sahne Tasarımı
- Shakespeare Çeviri ve Uyarlamaları
- Shakespeare ve Popüler Kültür
- Shakespeare ve Diğer Sanatlar
* Müzik, Opera, Bale
* Heykel ve Görsel Sanatlar

250 kelimeyi geçmeyecek sunum özetleri için son gönderim tarih 1 Şubat 2015’tir. Kabul edilen çalışmalar 16 Mart 2015’e kadar tamamlanmalıdır. (20 dakika ya da 8 sayfayı geçmeyecek şekilde)

Sunum özetlerini kendinizi anlatan kısa bir yazı ile beraber
shakespearesymposium@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.

- - - - - - - - -

The Literature Club and the Department of Western Languages and Literatures of Boğaziçi University present the “Shakespeare Counterstream” symposium to be held April 1-2, 2015.

Much has been said, written and performed on and about the now 450-year-old bard Shakespeare. The most translated and performed playwright in the world, he continues to live in many countries and in many spaces --theatre, literature, music, opera, ballet, art, film, digital media, and popular culture. In commemoration of his 450th birthday, we decided to honour Shakespeare with an under/graduate symposium, specifically comprised of unruly, defiant and other less conventional reworkings of his work. The Organizing Committee invites papers from students of all relevant disciplines such as Theatre, English, History, Music, Art, Language and Literature Programs, Film Studies, Cultural Studies, Communication, Education, Women’s Studies, Philosophy, Psychology, Anthropology, and Sociology, as well as from theatre practitioners, and especially encourages comparative, interdisciplinary and non-traditional approaches. Both text-based and performance-based approaches to Shakespeare are welcome, and we especially encourage proposals that explore the relationship between text and performance.

We invite proposals in English or Turkish for panels, paper, presentations, exhibitions and any kind of non-traditional works are welcome. Proposals for alternative presentation formats (live or filmed performances, workshops, working groups) are also welcome, and should be accompanied by a description of technical and space requirements.

Potential topics might include but are not limited to:
- Shakespeare and nation, the national repertoire
* Identity
* Culture
* The regional and the national
* The global and local
- Shakespeare and history
- Shakespeare and Feminism
- Queer Shakespeare
- Shakespeare’s insignificant others
* Clowns
* Shrews
* Prostitutes
* Drunkards
* Gravediggers
- Shakespeare and the stage
* Shakespeare festivals,
* Shakespeare in the park,
* Costume and stage design
- Shakespeare in Translation or Adaptation
- Shakespeare and popular culture
- Shakespeare and other arts
* music, opera, ballet
* Visual arts,
* Sculpture

Deadline for abstracts is Feb. 1, 2015. (20 minutes, 8 pages long works) Accepted applicants will be requested to submit their completed papers by March 16, 2015.
Please email your abstract of no more than 250 words, accompanied by information about the author (name, affiliation, brief bio), to the organizers:

shakespearesymposium@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder